tisdag 27 maj 2014

Nattjänstgöring

Herr Gummi Klubba tar över tjänsten efter herr Blund.

Eftersom ingen information om herr Blunds försvinnande framkommit så läggs nu ärendet ner. Ärendet kan tas upp på nytt om väsentlig information om försvinnandet framkommer via tips från allmänheten.

Vi önskar nu herr Gummi Klubba välkommen i tjänst och hoppas på en god natts sömn.

Efterlysning

Efterlysning:

John Blund (beskrivning saknas)
Har ej sets på sitt arbete och är därav saknad av undertecknad. Undertecknad vittnar om att den saknade inte skött sitt jobb innan försvinnandet och har pga det orsakat lidande och sömnbrist. Undertecknad vädjar nu till alla som kan ha vetskap om hans försvinnande att höra av sig till herr Blunds chef så denne kan avgöra om herr Blunds frånvaro är befogad eller inte samt se över behov av lämplig ersättare för herr Blund. 

Herr Gummi Klubba och Fru Gjutjärns Panna har anmält sitt intresse för att ta över herr Blunds arbetsuppgifter tillsvidare.

fredag 23 maj 2014

Minfulness

http://www.expressen.se/halsa/bevisat-mindfulness-fungerar-pa-angest/

Medveten närvaro och att meditera tror jag på men den formen av mindfulnes jag fick erfara stressade mig oerhört mkt. Jag har lyssnat på både cd och terapeut som pratar med entonig röst och talar om vilka muskler man ska spänna för att sedan slappna av och känna skillnaden mellan spänning och avslappning, det hela slutade med att jag gick och spände mig i flera dagar.

Men detta antar jag är som allt annat - individuellt hur man svarar på behandling och vilken inställning man har till metoden påverkar också resultatet. I mitt fall var jag väldigt skeptisk innan så det kan vara en orsak till att det inte fungerade på mig.

Inspirerande

Denna sida på Facebook har jag funnit mkt inspirerande: 
Jag har köpt hans bok Att överlista Jante – om konsten att lyfta sig själv och andra och ska läsa den så fort den landar i brevlådan.

Jag skulle även vilja gå på en av hans föreläsningar, men har inte haft möjlighet till det ännu.
Om du vill läsa mer:

fredag 16 maj 2014

En natt med sömn

Jag sov inat!?!
Nu börjar min hjärna att jobba. Vad gjorde jag annorlunda igår? Jag hoppar direkt in i kedje/händelseanalys men hittar inte ett tydligt svar. 
- Det var inga förändringar i kvällsmedicinen.
- Var jag så utmattad att kroppen stängde av?
- Börjar behandlingen ta? (Håller tummarna för detta)
- ...Eller var det att jag trillade och slog huvudet igår? ... Har för övrigt en fin bula och blåning i pannan efter det...

Det känns väldigt märkligt att ha sovit ordentligt en natt, jag mins faktiskt inte när jag gjorde det senast. Jag hoppas nu kunna ta ännu ett steg fram och äta lite idag (utan att det kommer upp). Jag gjorde ett misstag igår, när jag åt blev jag så hungrig att jag slevade i mig maten på bara någon minut och då fick jag inte behålla den. Gör om och gör rätt idag.

torsdag 15 maj 2014

Självmord kan stoppas med rätt hjälp

http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/sj%C3%A4lvmorden-kan-stoppas-med-r%C3%A4tt-hj%C3%A4lp-2622937

Att fånga upp och hjälpa personer som funderar på/planerar att ta sitt liv i tid är av stor vikt. 

Jag önskar att psykvården fick mer resurser och kunskap om hur man fångar upp människor med suicidtankar/planer i tid. 

Mediciner

Jag får/har fått så många mediciner nu så det är svårt att hålla isär alla. Jag får medeciner för sömn, led och muskelvärk, stämningshöjande och stämningsstabiliserande.
För sömnen - theralen, stilnoct (zopidem), imovane (zopiclone), tegretol, propavan, quetiapin
Stämningshöjande - sertralin, fluoxetin, venlafaxin (utsatt), har även fått anafranildropp i två omgångar första gången med gott resultat andra gången utan resultat.
Stämningsstabiliserande - lamotrigin (utsatt)
Ångestdämpande vid behov - lergigan, sobril, atarax (utsatt)
Värk - paraflex, alvedon, ipren

Nu har jag säkerligen missat ett par tre stycken, men dessa är de jag kan komma på utan att läsa i min medicinlista. Det käns som läkarna slänger medicin efter mig, jag själv tror inte på att endast ha läkemedelsbehandling. TMS behandlingen är ny för mig och jag håller tummarna för att det ska ge ett gott resultat.

Min teori är att mkt av mitt dåliga mående/sömnbrist/ångest/depression beror på en kemisk obalans i min hjärna, många gånger har jag svårt att se ett samband med yttre omständigheter som skulle kunna få mig att må som jag gör, vilket gör att jag tror på viss läkemedelsbehandling. Jag har själv i samråd med läkare bestämt vilka av medicinerna jag vill fortsätta med och har även valt att öka dosen på sertralin samtidigt som jag behåller fluoxetin. Med sömnen är det svårare inget tycks bita på mig så där får jag (i samråd med läkare så klart) laborera lite till.

onsdag 14 maj 2014

TMS (Transcranial magnetic stimulation)

Transkraniell magnetstimulering

Transkraniell magnetstimulering (TMS) är en undersökningsmetod där man med en elektromagnet mot skalpen, som producerar ett snabbt varierande magnetfältinducerar ett svagt elektriskt fält i hjärnbarken.[1] Detta inducerar en förändring i hjärnbarkens elektriska aktivitet genom att antingen depolarisera eller hyperpolarisera neuroner. Beroende på vilken del av hjärnan som stimuleras uppnås olika effekter. Vid stimulering av motorisk hjärnbarkleder stimuleringen till en nervsignal som via ryggmärgen och perifera nerver ger en muskelrörelse. Vid stimulering av Wernickes eller Brocas område i hjärnan kan tillfällig afasi uppnås.Redigera

Historia

RedigeraAnvändningen av elektrisk stimulering av nerver och muskler upptäcktes av Galvani och Volta runt år 1970. Då kunde ytliga nerver stimuleras för att frambringa fysiologiska responser, någonting som ännu inte fungerade på hjärnan då den ligger relativt isolerad bakom den icke elektricitetledande skallen.
Det var först då induktionsprinciperna bakom elektromagnetism upptäcktes av Michael Faraday år 1831 som det blev möjligt att använda sig av magnetfält istället för direkt elektrisk ström för att komma åt hjärnan. Begränsad framgång inom detta område rådde ända fram till 1976, då magnetfältstekniken var tillräckligt utvecklad för att kunna uppnå de koncentrerade fält som krävs för att få resultat. År 1985 kunde en programgrupp i Sheffield presentera tillräckliga resultat för att väcka intresse för tekniken. [2]

Teknisk konstruktionRedigera

Själva apparaten som används vid TMS är en elektromagnet varigenom det går en elektrisk ström som producerar ett föränderligt magnetfält, vilket inducerar ström till närliggande ledare, däribland hjärnsubstans. Strömmen genom elektromagneten pulserar upp till 50 gånger per sekund, och varje puls framkallar en snabb ökning och minskning av det magnetiska fältet. Magneten är formad som två närliggande cirklar, likt en åtta, vilket underlättar för fokuseringen av magnetfältet till precis det område som avses. [3]

AnvändningsområdenRedigera

Diagnosticering och övervakningRedigera

Undersökningsmetoden använder ursprungligen för att stimulera hjärnsubstans under neurokirurgi för att övervaka att hjärnområdets funktion kvarstod som den skulle.[3] Detta gjordes även vid ryggkirurgi, då man vill undvika skador på ryggmärgen. TMS lämpar sig särskilt bra för detta då det inte kräver att patienten är vaken för att det ska fungera.[1]
Efter denna typ av användning kunde konstateras att TMS trots sin starka stimulering av hjärnsubstansen inte gav några typer av skador eller markanta bieffekter, vilket bäddade för en mer utbredd användning av metoden. Det började användas för att undersöka vilka områden i hjärnan som styr vilka specifika funktioner. Genom att föra elektromagneten över patientens hjässa på vissa förutbestämda och standardiserade ställen kunde forskare observera vad detta hade för inverkan på patientens fysiologiska beteende. Detta beteende kunde sedan berätta för forskarna vilka hjärnområden som styrde dem. [3]

SpråkområdenRedigera

En av de vanligaste användningarna för TMS är att simulera hjärnskador. Detta uppnås genom att via TMS inaktivera vissa specifika lokaliserade områden i hjärnbarken, vilket temporärt framkallar samma symptom hos testpersonen som skulle ha uppstått om motsvarande område varit skadat från ett trauma. I förhållande till språk kan det användas för att undersöka språkets lokalisering i höger respektive vänster hjärnhalva, länkar mellan tolkning och produktion av språk samt eventuella evolutionära länkar mellan handgester och verbalt språk.
TMS har används speciellt vid undersökande av Brocas och Wernickes area, två områden i hjärnbarken som ansvarar för produktion respektive förståelse av ord. Då dessa funktioner är såpass specifikt lokaliserade och effekterna av stimulering blir såpass tydliga lämpar de sig oerhört väl för att undersökas med TMS. En stor fördel med att simulera hjärnskador med TMS inom detta område är att man med TMS kan utesluta okända faktorer såsom patientens verbala förmågor före hjärnskadan.
TMS har en stor potential inom detta område, och kan användas för att undersöka samverkan mellan semantik, syntax, språkproduktion och läsning. Det är ett växande forskningsområde där nya användningar och upptäckter sker hela tiden. [4]

BehandlingRedigera

I och med att det konstaterades att TMS saknade allvarliga bieffekter, trots dess starka och temporära inverkan på olika hjärnområden, började det snabbt undersökas till vilken grad TMS kan användas som en form av fysisk terapi på samma sätt som elektrisk stimulering via elektroder ibland används. [3]

DepressionRedigera

Vid användning av TMS inom neurodiagnostisik rapporterades humörförändringar från flera patienter, vilket väckte frågan om huruvida TMS är lämpad som behandling av depression. TMS har vid tidiga studier på råttor rapporterats ge positiva resultat jämförbara med antidepressiva medel och ECS-behandling, då råttorna observerats ha fått en minskad tröskel för epeleptiska anfall samt en reducerad reaktionstid i det så kallade Forced Swim-testet, vilka båda är vedertagna indikatorer på ett upplyft humör. Kritik sade dock att dessa resultat berodde på att hela råttornas hjärnor stimulerades med en allt för stor elektromagnet, istället för endast frontalloberna som har varit fallet hos mänskliga testpersoner.
De flesta försök att använda TMS för att behandla depression fokuserar magnetfältets stimulering kring den vänstra prefrontalloben, där flera positiva resultat har påvisats. Det har dock varit svårt att bevisa utan tvekan att de effekter som uppmätts i de TMS-försök som genomförts inte kunnat tillskrivas placebo-effekten helt och hållet. Även försök att visa på samband mellan TMS och frigörelsen av dopamintransmittorer samt positiva effekter på system beroende av noradrenalin och seratonin, men dessa resultat har inte varit slutgiltiga. Trots tveksamheterna kring metoden tycks dock de flesta resultaten vara försiktigt positiva, enligt en metaanalys som redovisas i Oxfords handbok för TMS.[4]
Behandling av depression i SverigeRedigera
Idag i Sverige ses det som en experimentell behandlingsmetod som ges vid ett fåtal psykiatriska kliniker. Vid en metastudie genomförd av SBU, Statens Beredning för medicinsk Utvärdering, undersöktes femton olika studier av TMS som behandlingsmetod. De flesta studierna utfördes på patienter med diagnosticerad depression som inte fått någon effekt av andra antidepressiva läkemedel, medan vissa studier använde läkemedel och TMS samtidigt och hoppades på att få en förbättrad effekt. I kontrollgrupperna användes en ickefungerande magnetspoleatrapp.
Enligt metaanalysen kunde konstateras att de patienter som faktiskt fick magnetstimulation av den vänstra hjärnhalvan upplevde en förbättring av deras depressiva symptom jämfört med de kontrollgrupper som hade inaktiva magnetspolar. Mer än hälften av dessa återföll dock inom sex månader. Biverkningar var huvudvärk och muskelsmärta. Slutligen konstaterades i metastudien att TMS inte har använts i tillräckligt stor utsträckning för att kunna fastställas som en evidensbaserad behandling, och TMS betraktas därför fortfarande som experimentell. [5]

Rörelsenedsättningar och funktionshinderRedigera

Det försiggår några experimentella användningar med TMS inom olika typer av rörelsenedsättningar. TMS har testats som behandling av Parkinssons sjukdom och Tourettes syndrom, alla med blandad framgång. Det är teoretiskt möjligt att stimulering av den motoriska hjärnbarken kunde vara kliniskt användbar på samma sätt som djupare hjärnstimulering har visat sig vara effektiv vid rörelsenedsättningar.
Det finns teorier kring att upprepad TMS, då den används vid motoriska områden och framkallar en fysisk reaktion hos patienten, kan leda till stärkande av synapserna i det hjärnområdet samt till ökad dendritfördelning, båda vilka skulle underlätta för framtida motorisk aktivitet.
Det har även visats att TMS vid korrekt användning kan förbättra reaktionstiden hos patiender med Parkinssons sjukdom, vilket tros bero på att TMS kan öka hjärnsubstansens excitabilitet. Dessa effekter uppstår dock inte efter enstaka TMS-sessioner, utan upprepade sessioner spridda över tid har visat ge säkrare resultat.
Slutligen kan konstateras att resultaten för TMS som behandling av olika typer av rörelsenedsättningar är oklara, inte fastställda, men försiktigt positiva och lovande. [4]

Risker och fördelarRedigera

Bieffekter av TMS inkluderar begränsad huvudvärk och illamående. Vissa patienter har även fått krampanfall, vilket dock endast påvisats i kombination med anfallströskelssänkande mediciner.
Bland de klara fördelarna med TMS är att det är ett icke-invasivt undersöknings- och behandlingssätt som inte kräver bedövning eller sövning, och som är relativt billigt att utföra.[4]

KällorRedigera

  1. ^ [a bEric M. Wassermann (1997). ”[http://www.icts.uci.edu/neuroimaging/Wassermann_rTMS_Safety1998.pdf Risk and safety of repetitive transcranial magnetic stimulation: report and suggested guidelines from the International Workshop on the Safety of Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation, June 5–7, 1996]” (på engelska). Electroencephalography and clinical Neurophysiology(Bethesda: Elsevier) (108): sid. 1–16http://www.icts.uci.edu/neuroimaging/Wassermann_rTMS_Safety1998.pdf. Läst 2010-08-08. ”The magnetic field, in turn, induces a much weaker electrical current in the brain.”.
  2. ^ ”Transcranial Magnetic Stimulation”http://www.scholarpedia.org/article/Transcranial_magnetic_stimulation. Läst 2015-02-17.
  3. ^ [a b c dKolb, Bryan; Whishaw, Ian Q. (2009). Fundamentals of Human Neuropsychology
  4. ^ [a b c dEpstein, Charles M.; Wassermann, Eric M., Ziemann, Ulf (2008). Oxford Handbook of Transcranial Stimulationdoi:10.1093/oxfordhb/9780198568926.013.0040
  5. ^ Transkraniell magnetstimulering vid depression - En systematisk litteraturöversikt. (2009) Rapport 192, utgiven av Statens beredning för medicinsk utvärdering.